وقتی واژه سرب را میشنویم، بیاختیار به یاد آلودگی سربی هوا میافتیم؛ اما نمیدانیم منابع دیگری هم برای آلوده کردن محیط زیست با این فلز خطرناک در اطراف ما وجود دارد و ما از آنها بیخبریم.گاهی به ما توصیه میشود اگر در شهرهای بزرگ زندگی میکنیم، بهتر است هر روز شیر بنوشیم تا آلودگیهای سربی روی بدن ما اثرات منفی نگذارد؛ اما آیامیدانیم گاهی این آلودگیها آنقدر وسیع و گسترده هستند که حتی میتواننددامها و شیر حاصل از آنها را هم آلوده کنند؟
سرب فلزی نرم به رنگ خاکستری متمایل به آبی یا نقره ای کبود است. سالانه در حدود 5/3 میلیون تن از این فلز در سراسر دنیا مصرف میشود. این فلز بعد از آهن دومین فلز پرمصرف صنعتی است؛ هرچند ممکن است همه ما با شنیدن نام سرب بیشتر به یاد بنزین بیفتیم؛ اما باید بدانیم بسیاری از ابزار و لوازمی که در خانه و محل کار با آنها سر و کار داریم،حاوی سرب هستند.
چیزهایی مثل کابلها و مواد شیمیایی و البته باتریهای الکتریکی بالاترین مصرف سرب را به خود اختصاص دادهاند. سرب قرمزبه مقدار بسیار زیاد در رنگآمیزیهای فولادی و ساختمانی و کرومات سرب به عنوان رنگ زرد، کاربرد دارد
حتی بیشتر لوازم آرایش مورد استفاده خانم ها پایه و اساس شان از سرب است.
سرب سبب اختلال در واکنشهای آنزیمی بدن و بخصوص در سنتز مولکول هم میشودکه قسمت اساسی هموگلوبین بوده و برای انتقال اکسیژن در تمام بدن انسان، جزءاساسی میباشد. همچنین سبب کاهش عمر گلبولهای قرمز خون میشود و باعث عوارض کلیوی، قلبی و عصبی میشود. سرب با عبور از کیسه و آمنیون جفت، روی جنین اثرات سوء میگذارد و در استخوانهای دراز بدن (مانند دست و پا) ایجادرسوبات شیار مانند می کند. سرب سبب توّهم زایی و کاهش حافظه میشود. مسمومیت با سرب سبب اثرات منفی روی سلسله اعصاب مرکزی میشود همچنین روی آنزیمهای بدن اثر میگذارد. در تماس دراز مدت با مقادیر کم، سرب روی عملکردکلیه اثرات سوء دارد و سبب نفروپاتی میشود که غیرقابل برگشت است. سرب سبب کم خونی میشود و ضایعات مغزی و عصبی می دهد، سرب در کودکان سبب تاخیر دررشد و نمو می شود. سرب در استخوانها تجمع یافته و سلامت آنها را دربزرگسالی به خطر میاندازد و روی سیستم عصبی ایجاد سمیّت میکند، روی قلب اثرگذاشته و سبب افزایش فشار خون میشود. مسمومیت مزمن با سرب سبب سرطان زائی روی کلیه ها میشود. ترکیبات سرب، موتاژن و کارسینوژن میباشد و سرطان کلیه و ریه می دهد. سرب سبب درد در دستگاه گوارشی می شود . سرب درمردان سبب کاهش تعداد و غلظت اسپرم در منی میشود و رد فرآیند اسپرم سازی اختلال ایجاد میکند. در مجموع، سرب اگر بطور دائم و مزمن وارد بدن انسان شود، تقریباً روی تمامی سیستمهای بدن انسان اثر میکند. دریافت روزانه 5 میکروگرم سرب به ازای هرکیلوگرم وزن بدن انسان سبب مسمومیت مزمن میشود..
از آنجایی که فلزات سنگین در بافتها رسوب و در بدن باقی میمانند باید از طریق متصل کردن این فلزات به بعضی مولکولها آنها را از بدن دفع کرد. ویتامین E و سلنیوم از جمله مواد ضدسرطان و خنثیکننده آثار سمی فلزات سنگینی چون جیوه و سرب هستند. نان گندم و جو، حبوبات، ماهی، زرده تخممرغ، سبزیجات حاوی برگ سبز تیره و گوجهفرنگی مواد غذایی حاوی سلنیوم و مغزها از جمله منابع خوب ویتامین E محسوب میشوند.
آهن، کلسیم و منیزیم نیز از جمله مواد معدنی هستندکه جذب سرب و کادمیم را کاهش میدهند. گوشت قرمز، لبنیات و غلات سبوسداربه ترتیب از منابع خوب این املاح به شمار میروند.
خیلی سایت خوب وپربازدیدی درین