واکسن های تولید شده توسط شرکت های مدرنا و فایزر
با آزمایش موفقیت آمیز واکسن کرونای دو شرکت مدرنا و فایزر، دو غول داروسازی آمریکا امیدها برای پایان همه گیری کووید ۱۹ در جهان افزایش یافته است.
جدیدترین تحقیقات در آمریکا نشان داده است واکسن مدرنا میتواند در بدن بیماران باعث ایجاد پاسخ ایمنی شود. این پاسخ ایمنی میتواند برای ۳ ماه در بدن افراد باقی بماند.
متخصصان میگویند واکسن کرونای شرکت مدرنا باعث جلوگیری از حمله ویروس به سلولهای بدن انسان میشود. اما همان طور که از قبل پیشبینی میشد از سطح آنتی بادی بدن به مرور زمان کاسته میشود. با این حال، مشاهده شده است در تمامی داوطلبان واکسن کرونا حداقل برای ۳ ماه به اندازه کافی اثرگذار است که بتواند باعث ایجاد مصونیت شود.
واکسن شرکت مدرنا که براساس (mRNA) است دو بار و در فاصله ۲۸ روز به فرد تزریق میشود. متخصصان میگویند اگر چه میزان آنتی بادی (پادتن) خون با گذشت زمان کاسته میشود، اما این موضوع جای نگرانی ندارد.
بیشتر بخوانید: جدول تخمین میزان ماندگاری هر ماده اعتیادآور در ادرار
آنتونی فائوچی، مدیر مرکز مقابله با بیماریهای عفونی آمریکا در این باره میگوید: احتمال دارد که سیستم ایمنی بدن بتواند با به یاد داشتن ویروس کرونا، پس از کاهش سطح آنتی بادی بدن در صورت مواجهه مجدد با کووید ۱۹، پادتن لازم را دوباره تولید کند.
فایزر اعلام کرد بررسی اولیه دادههای مربوط به واکسن این شرکت نشان میدهد تزریق این واکسن در ۹۰ درصد موارد باعث ایجاد مصونیت در برابر کرونا شده است. مطابق ادعای این شرکت آمریکایی، در آخرین مرحله آزمایش بالینی، تزریق این واکسن به ۹۴ بیمار داوطلب به ایجاد هیچ عارضه جدی در آنها منجر نشده است.
این شرکت اعلام کرده تا پایان سال ۲۰۲۱ میلادی بیش از یک میلیارد دوز از این واکسن را در سراسر جهان عرضه خواهد کرد.
واکسن به تنهایی کافی نیست
«تدروس آدهانوم» هفته پیش هم واکسن کرونا را برای مهار بیماری کووید-۱۹ «ضروری» خواند، اما گفته بود که واکسن جایگزین سایر ابزارهای مبارزه با این بیماری نخواهد شد و باید به عنوان مکمل آنها مورد استفاده قرار گیرد.
آدهانوم که در یک کنفرانس ویدئویی گفت: «واکسن به تنهایی این بیماری همهگیر را مهار نخواهد کرد.»
واکسنها چطور آزمایش میشوند؟
واکسن ها آنتی ژن های ضعیف شده یا مردهای هستند که دستگاه ایمنی بدن را برای مبارزه در برابر ویروس ها، آموزش داده و آن را به ساخت آنتی بادی تحریک میکنند.
در مرحله آزمایش های پیش بالینی، پژوهشگران واکسن را به بدن حیوانات وارد میکنند تا ببیینند باعث تحریک سیستم ایمنی میشود یا خیر.
- در مرحله اول آزمایش بالینی، واکسن به گروه کوچکی از انسانها تزریق میشود تا مشخص شود که آیا ایمن است یا خیر. در این مرحله اطلاعاتی درباره اثرات واکسن بر تحریک دستگاه ایمنی بدن نیز جمعآوری میشود.
- در مرحله دوم، واکسن به صدها نفر تزریق میشود تا دانشمندان بتوانند اطلاعات بیشتری درباره ایمن بودن آن و دوز مناسب آن به دست آورند.
- در مرحله سوم، واکسن برای تأیید ایمن بودن آن و آثار جانبی احتمالیاش به بدن هزاران نفر تزریق میشود. در این مرحله، به گروه کنترل، دارونما تزریق میشود و اثربخشی واکسن مورد بررسی قرار میگیرد.
بدون دیدگاه