تعیین درصد از کار افتادگی کلی یا جزئی در معاینات طب کار

تعیین درصد از کار افتادگی کلی یا جزئی در معاینات طب کار

از کار افتادگی

از کار افتادگی از جمله مشکلاتی است که ممکن است برای هر فرد شاغل اتفاق بیافتد. هرچند افراد در صورت بروز اتفاق در محیط کاری می توانند برای پیگیری آن به مراکز طب کار مراجعه کنند اما لازم است هر فرد شاغل نسبت به قانون کار در این مورد آگاهی داشته باشد.

نقص عضو

از دست رفتن ساختمان آناتومیکی یا عملکرد فیزیولوژیکی عضو است (مانند قطع انگشت یا کاهش حجم های ریوی)

ناتوانی یا از کار افتادگی

تأثیر بر زندگی فرد و ایجاد ناتوانی در انجام امور روزمره، یا ناتوانیِ عمومی شغلی (عدم توانایی انجام فعالیت های لازم در اکثر مشاغل) یا ناتوانی اختصاصی شغلی (عدم توانایی انجام فعالیت یا شغلی خاص)

تفاوت از کار افتادگی و بازنشستگی

این دو مقوله اساسا دو موضوع جدا از هم هستند. از آنجا که افزایش سن موجب کاهش قدرت افراد می ‌شود، به همین دلیل قانون‌ گذاران شرط اصلی بازنشستگی را به حدنصاب رسیدن سن قرار داده‌اند. بنابراین افراد تا به سن در نظر گرفته شده در قانون نرسند، نمی ‌توانند از تسهیلات و مزایای بازنشستگی استفاده کنند.

اما در شرایط از کار افتادگی، شرط سنی در نظر گرفته نشده است و بیمه شده می ‌تواند در هر سنی درخواست خود مبنی بر بهره مندی از مزایای از کار افتادگی را ارائه دهد. همچنین در از کار افتادگی سخت‌ گیری کمتری در خصوص سابقه بیمه اعمال می ‌شود. بدین صورت که افراد باید در ده سال گذشته حداقل یک سال سابقه بیمه داشته باشند که 90 روز از آن در سال آخر باشد.

تجمیع میزان و یا درصد از کار افتادگی در کمیسیون های پزشکی تامین اجتماعی به صورت جمع جبری نبوده و جمع ترکیبی است.  

نقص عضو ممکن است موقت یا دائم باشد. معمولاً برای مراجع قضایی این مشکل به صورت دائم اهمیت دارد. نقص عضو می تواند به صورت جزئی و یا کلی باشد. در این اتفاق به صورت جزئی درصد آن در اندام یا ارگانِ خاصی تعیین می ‌شود و تأثیر این مشکل بر کل بدن، نقص عضو کل بدن تلقی می شود.

اخبار و مقالات اخیر طب کار برزویه
علائم سکته مغزی چه چیزهایی هستند

۱) از کار افتادگی کلی

طبق ماده 70 قانون تامین اجتماعی، از کار افتادگی کلی حالتی است که فرد بیمه شده 66 درصد یا بیشتر از قدرت کار خود را از دست داده باشد. این حالت بالاترین درجه از کار افتادگی است و درصد کمی از شاغلین دچار از کار افتادگی کلی می شوند.

افراد دچار از کار افتادگی کلی معمولا به اجبار دریافت مستمری بازنشستگی را انتخاب می ‌کنند. که میزان مستمری آنها عبارت است از یک سی و پنجم مزد یا حقوق متوسط فرد بیمه شده ضرب در سنوات پرداخت حق بیمه به شرطی که این مبلغ از 50 درصد مزد ماهانه وی کمتر و از صددرصد آن بیشتر نباشد.

۲) از کار افتادگی جزئی

از کار افتادگی جزئی درصدی پایین ‌تر از حالت کلی آن است و براساس ماده 70 قانون تامین اجتماعی هرگاه قدرت کار فرد بیمه شده به علت حادثه ناشی از کار بین 33 تا 66 درصد کاهش یابد، شامل از کار افتادگی جزئی می شود.

از کار افتادگی جزئی

تعیین نقص عضو

برای تعیین نقص عضو هم می‌توان نقص عضو کنونی را محاسبه کرد و هم میزان افت عملکرد نسبت به گذشته را مورد ارزیابی قرار داد.

ممکن است فردی پس از ایجاد نقص عضو از نظر متوسط جامعه در حد طبیعی باشد، اما نسبت به وضعیت خودش پیش از آسیب، افت کرده باشد. بنابرین روش دوم دقیق تر و بهتر است اما تعیین آن به این شکل به دلیل عدم دسترسی به اطلاعات گذشته مشکل است.

تعیین نقص عضو با توجه به قانون مجازات های اسلامی در سازمان پزشکی قانونی انجام می ‌شود که با مراجع آن در سایر کشورها تا حدودی متفاوت است.

 

اخبار و مقالات اخیر طب کار برزویه
بیماری های تنفسی شغلی و تست های اسپیرومتری افراد شاغل

تعیین ناتوانی یا از کار افتادگی

برای تعیین میزان ناتوانی از درصد نقص عضو محاسبه ‌شده استفاده می ‌شود و لازم است به پنج سؤال زیر پاسخ داده شود:

۱) آیا فرد متقاضی با وجود از کار افتادگی، توانایی انجام این کار را دارد؟

به این سؤال بر اساس انجام معاینات تناسب برای شغل پاسخ داده می ‌شود. برای انجام این کار لازم است:

  • محیط کار از نظر مواجهات مختلف به طور کامل بررسی شود.
  • توانایی ها و ناتوانی های احتمالی فرد متقاضی به طور کامل بررسی شود.
  • توانایی فرد متقاضی برای انجام وظایف اختصاصی شغل مشخص شود.

 

۲) آیا فرد متقاضی مجاز است این کار را انجام دهد؟

با این سؤال خطر احتمالی برای خود فرد یا سایرین مشخص می ‌شود. ممنوعیت فرد متقاضی برای انجام کاری در چند مورد صدق می‌کند:

  • احتمال عود بیماری یا تکرار آسیب قبلی
  • احتمال ناتوانی کامل در آسیب بعدی (مثلاً تراشکاری توسط فردی که یک چشمش را از دست داده است)
  • احتمال ایجاد آسیب غیرمرتبط با بیماری یا آسیب قبلی (مانند کار در ارتفاع توسط فردی که دچار صرع کنترل‌ نشده است)
  • احتمال وجود خطر برای دیگران (مانند پرستاری که دچار هپاتیت B شده است)

از کار افتادگی کلی

۳) میزان ناتوانی یا از کار افتادگی چقدر است؟

طبق تعاریف ارائه شده میزان ناتوانی یا از کار افتادگی می تواند کلی و جزئی باشد. که هر کدام به انواع دائم و موقتی تقسیم می شوند.

۴) چگونگی تغییر شرایط انجام کار به نحوی که فرد قادر به انجام آن باشد؟

پس از مشخص شدن نقص عضو اولین قدم مناسب کردن محیط کار فرد متقاضی است تا قادر به انجام فعالیت های اصلی شغل قبلی باشد. این کار به ویژه برای مواجهات فیزیکی امکان پذیر است. اما در موارد مواجهات شیمیایی تغییر محیط کار در اکثر موارد سخت و در برخی موارد امکان‌ ناپذیر است و این مشکل ممکن است باعث تغییر موقتی یا دائم شغل شود.

اخبار و مقالات اخیر طب کار برزویه
روش حمل بارهای سنگین

۵) چگونگی تغییر وضعیت فرد متقاضی به طوری که ناتوانی وی کمتر شود؟

  • قطع مواجهه: در موارد ناتوانی های موقت لازم است صبر کرد تا دوره بیماری کامل شود و فرد بهبود پیدا کند. قطع مواجهه در برخی موارد سبب بهبود کامل فرد می‌شود اما در برخی مواقع چنین نیست.
  • درمان بیماری: از آن جا که در بسیاری از موارد درمان نقص عضو را کاهش می ‌دهد، توصیه می شود تعیین میزان آن پس از درمان کامل بیمار انجام شود.
  • بازتوانی: پس از درمان کامل، بازتوانی نیز می‌ تواند میزان نقص عضو را کاهش دهد.

 

جهت کسب اطلاعات بیشتر با مرکز طب کار برزویه در تماس باشید.

۰۲۱-۴۴۳۷۷۴۰۲

4.5/5 - (2 امتیاز)

۸ دیدگاه

  • سلام.آیا شکستگی جمجمه به طول ۹سانتیمتر در کمیسیون پزشکی تامین اجتماعی نقص عضو محسوب میشود.حادثه ناشی از کار

    • درصدرای کارافتادگی کمیسیون پزشکی برای شکستگی جمجمه ۸۰میلیمتر و نابینا شدن نصف چشم فوقانی وحس شنوایی ۶۰دی سی وچند مدت بستری شدن به علت عصبی بودن اعصاب روان چند درصد کارافتادکی شامل میشود.اگه راهنمایی بفرمایید ممنون میشم.نقص عض شدنش رو ممنون که گفتید

  • سلام آیا نابینایی یک چشم بر اثر حادثه ناشی از کار و برای چشم دیگر دید در حد دو دهم منجر به از کهرافتادگی کلی میشود؟

  • سلام سال ۹۲تصادف کردم ک هر دو پایم دچار شکستگی و محدودیت حرکتی شدند و بعداز دوسال که درمان بپایان رسید درخواست از کار افتادگی کردم موافقت شد از سال ۹۵هم از کار افتادگی کلی شدم و حداقل مستمری میگیرم اما حقوق کفاف نمیده خواستم بازگشت بکار بگیرم ایا میتونم درخواست بازگشت بکار بکنم چون وضعیت جسمانی الان بعد ده سال خیلی خوب شده و مشکلی بابت کار کردن ندارم

    • سلام خسته نباشید..بنده سال ۹۹از ۱۱مترارتفاع در حین کار افتادم پایین و از ناحیه کمر ب پایین آسیب های خیلی جدی دیدم ک الان باگذشت چندسال هنوز لگن و پاهام وانگشتای پام بی حس هستن و مثانه ام ضربه خورد مشکل ادراردارم و اینک نمیتونم خم بشم یاحتی یه شی ۵کیلویی روهم بلند کنم وخیلی مشکلات دیگ..کارک اصلانمیتونم بکنم وخیلی ازکارای شخصیمم خانوادم کمکم میکنن امابامشکل و ب سختی راه میتونم برم چندقدم.رفتم کمیسیون وکارهاموانجام دادم۷۰درصدازکارافتادگی زدن واسم الان۲سال‌هست ک مستمری بگیرازکاافتادگی کلی هستم…میخوام بدونم ایاامکان داره یموقعی بخوان قطع کنن یا…؟؟؟یااینکه میتونم کاری کنم ک بااینکه مشکل حقوقم روبیشترکنن؟؟

  • درخواست.مستمری.ازکارافتادگی.کمتراز۶۶درصدرادارم.بخاطراینکه.توان.کارندارم.وهم.این.بیماری.ام.اس.برام.یک.ببماری.کهنه.محسب.میشودودیگرخوب.نمیشودبعددرمان.های.مختلف.روی.ان.واستفاده.ازداروهای.مختلف.ان.وسالهاس.که.انرادارم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *