بهداشت محیط کار
ایجاد محیط ایمن کار از وظایف اصلی مدیریت در هر سازمان است. در چنین محیطی است که میتوان انتظار داشت کارکنان در راستای تولید بهره ور تلاش کنند. چنانچه عوامل زیان آور (فیزیكی، شیمیایی، مكانیكی، ارگونومیك، روانی و بیولوژیک) در محیط کار در کنار مواردی چون خطرات حریق، انفجار و…، به درستی شناسایی نشوند و راهكار هایی جهت مقابله با آنها لحاظ نگردد، می توانند منشاء حوادث جبران ناپذیری شوند، از این رو تلاش در راستای حذف و کاهش خطرات به یكی از اولویت های سازمان های امروزی تبدیل شده است.
اما علی رغم تلاش های فراوانی که در این راستا صورت گرفته و می گیرد، هیچگاه خطرات به طور کامل حذف نمی شوند و احتمال بروز حوادث همواره وجود دارد.
-
سمپاشی محیط کار
یکی از کار هایی که جهت بهداشت محیط کار انجام می شود سمپاشی است. در محل هایی که افراد مشغول به کار هستند وجود آفات باعث بروز مشکلات متعددی درمحیط کار، همچنین سبب قطع روند فعالیت کارکنان می شود. عملیات سمپاشی به عنوان آخرین روش مبارزه می باشد که به دلیل موثر نبودن اقداماتی نظیر بهداشت محیط، نظافت، بهسازی و رفع هر گونه منبع آلوده، ضروری می باشد. ممکن است محل مورد نظر به دلیل قرار داشتن نوزادان سوسری در کپسول ها و تخم دیگر حشرات، همچنین دور بودن حشرات از محیط احتیاج به سمپاشی مجدد داشته باشد.
محل ساخت کلنی، زاد و ولد حشرات و حیوانات موذی معمولا در جاهای گرم مانند آشپزخانه ها، موتورخانه ها و اطراف لوله های فاضلاب می باشد. در نتیجه از بین بردن این آفات و جانوران موذی نیاز به سمپاشی تخصصی دارد.
اقداماتی که برای پیشگیری از ورود آفات باید صورت گیرد
- تمامی منافذ، درزها و خوردگی های چوب، محل مورد نظر را بپوشاند.
- تنها با گذاشتن طعمه برای آفت مورد نظر نمی توان آن را از بین برد.
- با کمک گرفتن از کارشناسان نوع آفات و نوع سم را مشخص کنید.
- تمیز نگاه داشتن محل برای جلوگیری از ورود آفات بسیار اهمیت دارد.
- در صورت امکان، مواد غذایی را از محل مورد نظر خارج کرده و یا روی آن را بپوشانید.

اقدامات قبل و بعد از سمپاشی محیط کار
اقداماتی که قبل از سمپاشی محیط کار باید صورت گیرد
- خانم های باردار، افرادی که دچار؛ بیماری های قلبی، کلیوی، حساسیت های پوستی و … هستند از حضور در محلسمپاشی خودداری نمایند.
- با مشورت با مشاوران سمپاشی، زمان مناسب برای سمپاشی را مشخص نمایید.
- با کمک گرفتن از کارشناسان نوع آفات و نوع سم را مشخص کنید.
- زمان مناسب برای سمپاشی، پس از اتمام ساعات اداری می باشد.
- شناسایی کلنی های فعال
- مسدود کردن کلنی ها
اقداماتی که پس از سمپاشی باید انجام شود
- برای جلوگیری از ورود حشرات و جانوران موذی دریچه فاضلاب را بپوشانید.
- تمیز نگاه داشتن محل برای جلوگیری از ورود آفات بسیار اهمیت دارد.
- در صورت نیاز به سمپاشی چند مرحله ای حتما اقدام به سمپاشی مجدد نمایید زیرا اگر آفات بصورت موقت از محل دور شده باشند یا به دلیل قرار داشتن در کپسول ها با سم تماس پیدا نکرده باشند با سمپاشی مجدد آفات کاملا از بین خواهند رفت.
- از آوردن وسایل اسقاطی و کهنه بلااستفاده درون پارکینگ و انبار ها جلوگیری کنید زیرا این وسایل محل تجمع آفات می باشد.
لازم به ذکر است، از سمپاشی محل آلوده به آفات توسط افراد غیر متخصص باید خودداری کرد، زیرا در صورت عدم رعایت نکات ایمنی سموم وارد محیط زیست شده؛ منجر به آلودگی افراد و آب شده وموجب مسمومیت می شود.
-
تهویه صنعتی
اهميت هواي پاك در محيط هاي كار صنعتي به خوبي شناخته شده است در صنعت امروزي با فرايندهاي پيچيده اي از تركيبات و مواد شيميايي متعدد روبه افزايشي استفاده مي شود كه تعداد زيادي از آنها داراي سميت بالايي هستند استفاده از اين مواد سمي ممكن است منجر به توليد، ذرات، بخارات و با ميست هايي در محيطهايي در محيط كار گرديده و مقدار آنها از حدود مجاز فراتر روند. علاوه بر مواد آلاينده تنش گرما نيز ممكن است در يك محيط كاري سبب عدم آسايش و ناايمن شده محيط كاري گردد. چنانچه حفاظت كارگران ضروري باشد طراحي مناسب و موثر تهويه مي تواند راه حل مشكلات فوق باشد از تهويه ممكن است در كنترل بو، رطوبت و ساير شرايط محيطي نيز استفاده نمود.

بهداشت محیط کار تهویه صنعتی
سيستم هاي تهويه بكار رفته در صنعت بطور اساسي دو دسته اند
-
سيستم مولد (Supply system)
اين سيستم براي توليد هواي فرآوري شده جهت محيط كار مورد استفاده قرار مي گيرد و هواساز ناميده مي شود.
سيستم هاي مولد به دو منظور استفاده مي شوند.
الف) براي تامين آسايش (كولر، گرمكن)
ب) براي جايگزيني و تامين هواي تخليه شده از مجتمع
-
سيستم مكنده (Exhaustion System)
براي تخليه آلاينده هاي توليد شده بهداشتي به وسيله يك فرآيند به منظور كنترل كيفيت هوايي محيط كار در حد قابل قبول و بهداشتي به كار مي رود.
سيستم هاي مكنده تهويه به دو گروه تقسيم مي شوند:
الف) تهويه مكنده موضعي ( Exhaustion System )
ب) تهويه مكنده عمومي (General Exhaust System )
هود هاي مكنده موضعي (Local Exhaust Hoods) سيستم هاي تهويه براساس دريافت و دفع آلاينده ها از پراكنده شدن در محيط كار طراحي مي شوند.
هود مكنده موضعي نقطه ورودي سيستم تهويه بوده و شامل كليه نقاط باز و بدون هود مكنده به شكل ظاهري آنهاست. كار اساسي هود تامين گسترده اي از مكش هوا براي دريافت موثر و انتقال آن به درون هود مي باشد.
هودها ممكن است به اشكال گوناگوني ساخته شوند اما به دو دسته تقسيم مي شوند:
- هودهاي محصور كننده (Enclosing Hoods)
هودهايي هستند كه منبع توليد آلاينده و يا فرايند را بطور كامل يا نسبي (بخشي از آن را) محصور مي كنند. جعبه هاي آزمايشگاهي دستكش دار نمونه هايي از هودهاي محصور كننده مي باشد كه در آن روزنه هاي باز به حداقل مي رسد. هودهاي آزمايشگاهي نمونه اي از هودهاي محصور كننده است كه بخشي از فرايند را فرا مي گيرند.
- هودهاي بيروني (Exterior Hoods)
هودهايي هستند كه در نزديك منبع آلاينده و بدون محصور كردن آن قرار مي گيرند. شكافهايي كه در طول لبه مخازن يا دهانه هاي باز مستطيل شكل، نمونه اي از هودهاي بيروني محسوب مي شوند. هنگاميكه آلاينده گاز و بخار يا ذرات بسيار ريز بوده و بدون سرعت قابل ملاحظه اي منتشر مي شوند نصب هود بحراني نيست. در صورتيكه اگر آلاينده ذرات درشت تري كه با سرعت قابل ملاحظه اي منتشر مي شوند باشد هود بايد در مسير انتشار آلاينده قرار گيرد.
ارزیابی سیستم تهویه صنعتی
براي ارزيابي سيستم تهويه موضعي بايستي با يكي از روشهاي موجود كارايي سيستم مورد بررسي قرار گيرد. براي ارزيابي مي توان از پارامترهايي چون فشار سرعت ، فشار استاتيك، فشار كل ، سرعت ربايش و ميزان دبي يا ظرفيت تهويه و سرعت روبرو استفاده نمود كه بستگي به امكانات موجود و مدت زمان ارزيابي دارد.
و سرعت روبرو در دهانه هود است (Capture velocity) ساده ترين راه ارزيابي ، اندازه گيري سرعت ربايش و مقدار بدست آمده با مقدار در نظر گرفته شده براي طراحي (محاسبه شده) مقايسه مي شود. اين اندازه گيري مي تواند بصورت دوره اي تكرار شود تا ميزان تغييرات و افت ها مورد بررسي قرار گيرد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر با مرکز طب کار برزویه در تماس باشید.
۰۲۱-۴۴۳۷۷۴۰۲
بدون دیدگاه