اطفاء حریق در محیط های مختلف کاری

اطفاء حریق در محیط های مختلف کاری

اطفاء حریق

همه می دانیم که طراحی سیستم اطفاء حریق برای محیطی های که گستردگی زیادی دارند و علاوه بر سرمایه و تجهیزات، نیروی انسانی نیز در محیط حضور دارد به مراتب حساسیت بالاتری خواهد داشت و نیاز به سرمایه گذاری و طراحی و پیاده سازی سیستمی هوشمند و کارآمد دارد تا بتواند علاوه بر حفظ جان کارکنان از سرمایه و تجهیزات موجود در محیط نیز حفاظت کند.

 

انواع کارخانجات و صنایع از جمله محیط های هستند که هم دارای بخش های گسترده و گوناگون می باشند و هم نیروی انسانی در آن دخیل می باشد در نتیجه انتخاب سیستم اطفاء مناسب در کارخانجات از اهمیت بالایی برخوردار است.

 

سیستم اعلام حریق در کارخانجات و صنایع باید علاوه بر هوشمند بودن قابلیت آدرس پذیری داشته باشد.
به گونه ای که در صورت وقوع هر گونه آتش سوزی علاوه بر تشخیص و اعلام حریق قادر باشد تا محل وقوع آتش سوزی را نیز اعلام کند تا شناسایی و دسترسی به محل با سرعت بیشتری انجام گیرد. این سیستم ها در مکان های استفاده می شوند که محیط تحت پوشش دارای گسترگی زیادی می باشد. ولیکن استاندارد، اعدادی را به قرار زیر جهت انتخاب نوع سیستم تبین کرده است:

  • هرگاه تعداد تجهیزات50  عدد باشد، نوع سیستم؛ متعارف انتخاب می­گردد.
  • هرگاه تعداد تجهیزات50  تا 100 عدد، نوع سیستم؛ آدرس­‌پذیر انتخاب می­گردد.
  • هرگاه تعداد تجهیزاتبیش از 100 عدد، نوع سیستم، آدرس‌­پذیر آنالوگ انتخاب می­گردد.

انتخاب نوع گازی و آبی بودن سیستم اطفاء نیز بستگی به بخش های مختلف کارخانه دارد. مثلا، امکان استفاده از سیستم های آبی برای محیط های مانند اتاق برق و یا محیطی که تجهیزات الکتریکی دارد قابل استفاده نیست و یا برای محیط های که نیروی انسانی وجود دارد در صورت استفاده از سیستم گازی باید از گازهای غیر سمی استفاده شود.

سیستم اعلام و اطفاء حریق
سیستم اعلام و اطفاء حریق

چندین راه برای بهبود حفاظت از آتش سوزی وجود دارد:

  • آمادگی اولیه ایمنی در برابر آتش را در محل کار ارزیابی کنید.
  • تجهیزات ایمنی را برای واکنش اضطراری در نزدیک خود نگه دارید.
  • کارمندان سیستم های تشخیص و هشداردهنده را برای خطر آتش سوزی نصب کنید.
  • گازهای خطرناک را با تجهیزات ردیابی اندازه گیری کنید.
  • به کارگران آموزش دهید تا از وسایل حفاظت از آتش استفاده کنند.
اخبار و مقالات اخیر طب کار برزویه
جدول تخمین میزان ماندگاری هر ماده اعتیادآور در ادرار

سیستم اعلام و اطفاء حریق کارخانه نساجی

این صنایع از جمله صنایع پر خطر می باشند و عدم مهار آتش در ساعت های اولیه می تواند باعث ایجاد آتش سوزی درحجم وسیع گردد. کارخانجات نساجی در درجه اول نیاز به سیستم های اعلام حریق هوشمند و آدرس پذیر دارند تا بتوانند در سریع ترین زمان ممکن حریق را شناسایی نموده و آن را مهار کنند چراکه با توجه به نوع مواد موجود در کارخانه و همچنین دستگاه ها و ابزار آلات موجود هر گونه حریق در این صنایع در سریعترین زمان ممکن گسترش میابد.

سیستم اعلام حریق با کمک دتکتورهای دودی در سالن ها، انبار مواد اولیه، انبار محصول نهایی و تولید، انبار مواد شیمیایی، راه روها و نقاط دور از دسترس طراحی و تعبیه می گردد .

کارامدترین سیستم های اطفاء حریق که میتوان در بخش های مختلف یک کارخانه نساجی به کار بر به شرح زیر می باشند:

  • استفاده از سیستم اطفاء حریق اتوماتیک با خاموش کننده گاز CO2 برای ماشین آلات بازکننده و موازی کننده الیاف
  • استفاده از سیستم های اطفاء حریق اتوماتیک آبی برای سالن های تولید
  • استفاده از سیستم های اطفاء حریق اتوماتیک آبی برای سالن های خشک کن پارچه
  • استفاده از سیستم های اطفاء حریق اتوماتیک فوم برای انبارهای نگهدارنده مواد شیمیایی

سیستم اعلام و اطفاء حریق محیط های بیمارستانی

با توجه به پرونده های پزشکی الکترونیکی و نیازهای پیچیده سایر تجهیزات پزشکی با ارزش، اغلب نیاز به مدیریت دمای اتاق­های دیتا سنتر و UPS می­باشد. از طرفی با توجه به تراکم بالای کابل­های تاسیسات الکتریکی (در سینی­‌ها، لدرها، کابینت باتری و رک­ها) تشخیص سریع و تعیین محل دقیق از اهمیت بالایی برخودار است و این مهم توسط دتکتور نمونه­‌گیر هوا انجام می­گردد.

  • بخش MRI، رادیولوژی و سی­تی اسکن

در هر سه بخش حضور امواج مغناطیسی اجتناب ناپذیر است. لذا پر واضح است با توجه با اینکه در این اتاق امواج مغناطیسی وجود دارد نمی­توان از دتکتورهایی که دارای اجزای فلزی هستند استفاده کرد چرا که عملکرد آن تجهیزات مختل می ­شود و از طرفی با توجه به نوع تجهیزات در لحظات اولیه شاهد دود خواهیم بود و همچنین تجهیرات این اتاق از ارزش مادی بالایی برخوردار است لذا بهترین راه­کار جهت این اتاق دتکتور نمونه هوا می­باشد.

اخبار و مقالات اخیر طب کار برزویه
لیزیک چشم برای چه کسانی با چه نمره چشمی مناسب است؟

دتکتور نمونه­‌گیر بدلیل اینکه دارای رله پیش ­هشدار است، می­تواند در لحظات اولیه حریق را کشف و فرمان خاموش شدن دستگاه MRI را صادر کند تا از خسارات مادی بیشتری جلوگیری گردد.

سیستم اطفاء حریق بیمارستان
سیستم اطفاء حریق بیمارستان
  • آزمایشگاه و مناطق استریلیزاسیون

تجهیزات آزمایشگاهی ظریف به طور معمول دارای تکنولوژی با هزینه بسیار بالا با مواد شیمیایی خطرناک، می باشند لذا هزینه آتش سوزی در این مناطق می تواند بسیار سمی و به همان اندازه پر هزینه و گران باشد.

در این تصرف استفاده از دتکتور دودی نقطه‌­ای نیازمند سرویس و نگهداری توام است و از طرفی استفاده از دتکتور حرارتی سبب کشف حریق با فوت وقت می­گردد لذا بایستی تجهیزی انتخاب گردد تا از راه دور بتوان انتشار گازها و مواد شیمیایی را مانیتور کرد و درحین روی داد این مخاطرات اقدامات لازم را انجام داد بنابراین بهترین انتخاب دتکتور نمونه­‌گیر هوا می­باشد.

  • کافه ­­‌ها و مغازه

این بخش ها به دلیل وجود گاز، برق وسایل مستعد حریق دارای ریسک حریق بالقوه می ­باشد که برای کشف حریق از دتکتور حرارتی و دتکتور دودی می­توان استفاده کرد.

  • آسانسورها

معمولاً تعداد آسانسورها در بیمارستان، عدد قابل توجه­ی است و از آنجا که معمولاً این آسانسورها با مراکز مراقبت­ها هم ارتباط دارد و از طرفی با توجه به اینکه همواره شفت آسانسور دارای فشار مثبت است لذا گذرگاه مناسبی برای سرایت حریق به سایر بخش ها می ­باشد. بنابراین ضمن رعایت ایمنی در ساختار بایستی سیستم کشف حریق مناسبی در چاه آسانسور جانمایی گردد که می­توان از دتکتور دودی نقطه‌­ای یا دتکتور نمونه­‌گیر هوا استفاده گردد.

  • پارکینگ ­ها

همواره پارکینگ ­ها در کلیه تصرف ­ها اعم از اداری، تجاری، مسکونی و… از ریسک حریق بالایی برخوردار است و از طرفی بدلیل اینکه اکثراً در پایین­‌ترین طبقه طراحی می­گردند، در هنگام حریق می ­تواند به پلکان سرایت کرده و با توجه به ساختار عمودی پلکان موجبات سرایت حریق به سایر طبقات فراهم شود لذا بایستی سیستم اعلام حریق به نحوی انتخاب گردد که در صورت کشف در این نوع بخش ها فرمان روشن شدن اگزاست فن را صادر کند، طراحی اگزاست فن به‌­خصوص در پارکینگ­های بسته از اهمیت بالایی برخوردار است.

برای انجام این­کار استفاده از دتکتور منواکسیدکربن یا دتکتور نمونه‌­گیر هوا با تنظیم حساسیت مناسب جهت جلوگیری از هشدار کاذب و فرمان دادن به سیستم تهویه مناسب می­باشد.

اطفاء حریق در محیط کار پرخطر
اطفاء حریق در محیط کار پرخطر

سیستم اعلام و اطفاء حریق مترو

برای حفظ امنیت مترو مانند همه اماکن پر رفت و آمد و حساس از سیستم ایمنی BMS  بهره گرفته میشود که شامل موارد زیر برای حفظ ایمنی محیط میباشد.

  • دوربین مداربسته
  • سیستم الکترونیک جهت مدیریت و کنترل تردد
  • سیستم های اعلام و اطفاء حریق
  • سیستم تهویه هوا
  • سیستم برق اضطراری
  • آسانسور و پله برقی

همه موارد ذکر شده برای حفظ امنیت و عدم ایجادد اختلال در استفاده از مترو حائز اهمیت میباشد.

اخبار و مقالات اخیر طب کار برزویه
ترک اعتیاد به قرص ب۲؛ قرص B2 چیست؟

جهت جلوگیری از بروز هر گونه آتش سوزی در ایستگاه های مترو و همچنین خطوط آن معمولا از سیستم اعلام دودی استفاده می گردد. به این صورت که تمام مسیر را به دتکتور های دودی مجهز می نماییند تا در صورت احساس هر گونه دود سیستم مرکزی را فعال نمایید.

جهت اطفاء حریق در مترو نیز از سیستم آب پاشی بهره گرفته می شود. در سیستم اطفاء معمولا خطوط لوله آب تنها در زمان بروز حادثه از آب پر می شوند، چرا که در صورت نشت آب از لوله ها به جهت سیستم برق رسانی در طونل ها خود می تواند حادثه ساز شود از این رو لوله های زیر زمینی تامیین آب سیستم اطفاء یا به یک خط لوله اختصاصی از آب شهری متصل می شوند و یا به کمک نصب یک منبع آب در محل ورودی، آب مورد نیاز در کمترین زمان ممکن تامین می گردد و توسط سیستم لوله کشی زیرزمینی به محل حریق می رسد و توسط پمپ های تعبیه شده در محل پمپاژ می گردد.

همچنین شستی های اعلام حریق بر روی دیواره های ایستگاه های مترو نیز نصب می گردد تا در صورت بروز حادثه مسافران بتوانند مرکز کنترل را مطلع سازند. به علاوه کپسول های آتش نشانی نیز جهت استفاده در زمان های بروز حادثه در محل های مناسب تعبیه می گردند.

 

جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره تماس مرکز طب کار برزویه در ارتباط باشید.

📞 ۰۲۱-۴۴۳۷۷۴۰۲

5/5 - (2 امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *